Meny

Alf Prøysen - Minner for alle

Alf Prøysen - Minner for alle

Varenummer: MH2935

Kategorier: Sang


60 kjente og kjære viser og slagere med melodier av våre fremste låtskrivere for piano med tekst og besifring. Innhol

Lagerstatus: Ikke på lager, vare ettersendes

kr 305,00
ELLER
60 kjente og kjære viser og slagere med melodier av våre fremste låtskrivere for piano med tekst og besifring.

Innhold:
Basarvisa -
Bendiks vise -
Blåbærturen -
Blåøygd jævel -
Bolleruds bil -
Bånsull -
Den første løvetann -
Den skyldige -
Din barndoms eventyr -
Dolores fra Granada -
Dovreslow -
Dukken i Danmark -
Du og jeg og dompapen -
Du ska få en dag i mårå -
Dørbjellevise -
Eventyr -
Evig sammarstid -
Hompetitten -
Hu Klara på Dal -
Husmannspolka -
Hårrdagsvise -
I bakvendtland -
Julekveldsvise -
Jørgen Hattemaker -
Kjæm du i kveld -
Kolera-vise -
Lillebrors vise -
Livets gang -
Mari du bedåre -
Musevisa -
Møte -
Næsning på Hamarmarten -
Nøtteliten går på skolen -
Resletat i mesterpløying -
Romjulsdrøm -
Rosenbloms trio -
Rundbrennervise -
Pikeønsker fra en veranda -
Selma -
Senor Manuel -
Sirkusvisa -
Solsangen -
Soltrall -
Springstepp -
Steinrøysa neri bakken -
Storken Ibrahim -
Strikkevise -
Svart vise -
Sønnavindsvalsen -
Så seile vi på Mjøsa -
Tango for to -
Tingeltangel i natt -
Tivoli-valsen -
To vugger -
Tre små snegler -
Visa hennes Staslin -
Vise -
Æille så ner som a Ingebjørg -
Østkantidyll -
Å huttetuttetei


Fra forordet:
Er det plass til enda ei Prøysen-visebok? kan man undre. Med utvalget i denne boka, er det all grunn til å svare et ja. For her er det viser som ikke har vært å få tak i på mange år sammen med de kjente som må være med.

Visene i denne samlingen ha stort sett først blitt utgitt enkeltvise som pianonoter, slik det var vanlig på 50- og 60-tallet. Dette var den tida da platene ikke var små cd-er, men var store og runde og ble spilt på platespiller med stift. Dette var tida for slagere, for Søstrene Bjørklund, Nora Brockstedt og Sølvi Wang. Dette var også den tida da radioen var et alvorli medium med Ønskekonserten som et fristed for populærmusikk.

Basarvisa vekker minner om dette. Da jeg var skolejente og Søstrene Bjørklund var de store idolene, hadde venninnene mine og jeg laget i stand basar og sendt pengene til Radiogavefondet på postgiro 18. Vi ville høre en av søstrenes store slagere. Mandagen kom, og vi satte oss forventningsfulle ned foran radioen (som man gjorde den gangen). Men hva fikk vi? Jo, Basarvisa! Jeg hadde et anstrengt forhold til den sangen i mange år etterpå.

Alf Prøysen som slagerskribent er et kapittel for seg. Han og Bjarne Amdahl hadde et svært godt samarbeid som ga opphav til mange slagere. En del av dem har holdt seg forbausende godt. Tenk bare på Tango for to, Mari du bedåre eller Sønnavindvalsen. Mindre kjent i dag er Senor Manuel, selv om temaet for så vidt ikke har gått av moten.

Noen viser fikk en annen skjebne enn de var tiltenkt. Æille så ner som a Ingebjørg ble skrevet og sendt inn til Melodi Grand Prix den gangen det var hemmelig konkurranse og komponist og tekstforfatter først ble lest opp etter at vinneren var kåret. Pappa og Bjarne Amdahl sendte inn bidrag år etter år uten hell. Men vi syntes alltid det var spennende å følge med på konkurransen for å se om bidraget deres kom med. Visa om Ingebjørg ble ikke funnet god nok, men den fikk nok et lengre liv enn vinneren det året!

Det er litt urettferdig overfor komponistene å snakke om Prøysen-viser slik det ofte blir gjort. For uten melodiene til gode komponister ble det ikke mange viser å snakke om! Bjarne Amdahl har jeg alt nevnt. Finn Ludt og Johan Øian var to andre gode samarbeidspartnere, særlig for barnevisene.

I Sverige hadde pappa et mangeårig samarbeid med Ulf Peder Olrog. De oversatte og bearbeidet hverandres tekster, ofte til det ugjenkjennelige. Slik kunne Resan til Cyteræ bli til Så seile vi på Mjøsa, og Samling vid pumpen bli Næsning på Hamarmarten. Mange flere eksempler på dette samarbeidet finnes i denne samlingen. Her er også en del viser trukket fram fra glemselen, som Resletat i mesterpløying og Tingel tangel i natt.

Robert Normann lagde ikke mange melodier til pappas viser. Til gjengjld skrev han melodi til en av de første visene jeg opptrådte med offentlig, Pikeønsker fra en veranda. Jeg ga den ut på LP-plate med samme tittel, og for første og eneste gang opplevde jeg å havne på Norsktoppen. Jeg endte på en 2. plass, slått av Ivar Simastuen.

Det er mye mer som kan sies om disse visene. Jeg har mine minner knyttet til en del av dem, og andre har sine. Så til deg som sitter med boka i handa nå, vil jeg bare si, Kos deg med boka, syng de visene du kan fra før, og gå på oppdagelsesferd blant dem du ikke kjente!

Elin Prøysen


Musikk-husets forlag AS