Meny

Sang Quiz og Trim - Juleminner - Sang og aktivitetsprogram for eldre. Redaktør Tom Næss

Sang Quiz og Trim - Juleminner - Sang og aktivitetsprogram for eldre. Redaktør Tom Næss

Varenummer: 9788280892485

Kategorier: Sang


Sang Quiz og trim JULEMINNER selges med et veiledingshefte, 10 sanghefter med laminerte sider og 1 CD. Det inneholder 14 av våre mest kjente og kjære julesanger.

Lagerstatus: 21-49 stk på lager

kr 899,00
ELLER
Sang, Quiz og trim er et sang- og aktivitetsprogram for eldre, som kan brukes i private hjem og på ulike institusjoner. Det er utarbeidet på en måte som skal gjøre det enkelt og attraktivt å bruke, og er laget for å gi deltakerne mest mulig mestringsfølelse og glede.

Følgende julesanger er med og er innspilt både med sang og som singback. Innspillingene ligger også ute på Spotify og andre streamingtjenester.
Du grønne glitrende tre, goddag
Bjelleklang
Det kimer nå til julefest
Jeg gikk meg over sjø og land
Julekveldsvisa
På låven sitter nissen
Glade jul
O jul med din glede
Det lyser i stille grender
Delig er jorden
Nordnorsk julesalme
Romjulsdrøm
Så går vi rundt om en enerbærbusk
White Christmas

Erfarne musikkterapeuter har skreddersydd programmet slik at det skal være mest mulig tilpasset et bredt spekter innenfor eldreomsorg. Det innebærer at sangutvalget er gjort ut fra vår erfaring om hva som fenger denne aldersgruppen. Vi har også tatt hensyn til det faktum at vi alle blir eldre, og at det derfor er tatt med noen sanger av litt nyere dato, - også på engelsk.
Sangene har blitt lagt i et toneleie som de eldre i utprøvingsgruppene har foretrukket. Det betyr at sangene her ligger noe dypere enn hva som er vanlig. Vi regner det som bedre at noen kanskje kan ha litt problemer med å nå de laveste tonene, enn at flere skal slite for å nå de høye. De eldre har også blitt tatt med i bestemmelsen av tempo på hver sang, slik at flest mulig skal ha mulighet til å henge med. Det er viktig at den som synger skal få mulighet til å lykkes og trives med sangaktivitetene.

All erfaring viser at fengede musikk og sangglede «smitter» over på mennesker. Dyktige musikere, med bred musikalsk erfaring og sangglade entusiastiske sangere har tatt del i produksjonen av musikken. Dette fordi vi ønsker å inspirere de eldre og deres ledsagere med sanglede og et levende musikkprodukt av høyeste kvalitet!
Skriftstørrelsen er noe de eldre selv har valgt. Gjennom å utprøve ulike skriftstørrelser fikk skriftstørrelse 20-22 flest stemmer. Vi vet at briller ofte kan bli gjenglemt før musikkstunden, men denne skriftstørrelsen kan allikevel gjøre det mulig å lese sangtekstene. Sangheftene er innbundet med spiralperm, noe som gjør det lett å bla og dessuten å holde heftet oppslått der sangen går over to siden.

Hvert ark i heftet er foliert for å tåle søl og ikke bli krøllete. Sangtekstene er ledsaget av bilder, som i tillegg til store sidetall, gjør det enklere å finne den rette siden. Bildene kan også stimulere hukommelsen og gi assosiasjoner. De er derfor knyttet opp mot åpne og lukkede spørsmål i det vi kaller reminisensarbeid, noe som handler om å lokke fram og dele minner.
Programmet har vært grundig gjennomprøvd med brukere i aldersgruppen 70-98 år. Vi har gjort oss noen erfaringer med hvordan tilrettelegge programmet på best mulig måte. Dette vil vi dele i Tipskapitlet slik at den som leder programmet også kan lykkes best mulig.

På institusjoner anbefaler vi å invitere de pårørende til disse sang- og aktivitets-stundene. Mange vil da kunne oppleve sine eldre på en aktiv og positiv måte, og gode fellesskapsopplevelser kan skapes.

Vårt mål er å tilby et aktivitetstilbud som er enkelt å sette i gang, morsomt å lede og trivelig og utbytterikt for alle som deltar. Med hjelp av pårørende, ansatte og ikke minst deltakerne selv, håper vi at dette målet kan oppnås.

VORFOR SANG?
Den livgivende sangen hjelper oss til å føle oss levende. Å synge er å leve! Det finnes mye forskning som viser gunstige helsegevinster av å synge, og å synge sammen. Sang er en fysisk aktivitet som stimulerer pust, muskler og blodomløp. Sang påvirker følelsene våre og vekker minner. Sang kan gi trygghet, redusere angst, stimulere kognitiv kapasitet.

HVORFOR QUIZ?
Hensikten med Quiz i spørsmålsdelen er å stimulere til minnearbeid og samtale. Derfor starter spørsmålene etter hver sang alltid med et eller flere åpne spørsmål, som for eksempel: «Dukket det opp noen minner når vi sang denne sangen?» Det er viktig at de åpne spørsmålene kommer først, for ikke å gå glipp av de spontane reaksjonene på sangen. Etter å ha fått fram spontane reaksjoner kan man gå videre med de lukkede spørsmålene, som er mer spesifikke og ligner mer på Quiz i tradisjonell forstand.

HVORFOR BEVEGELSESAKTIVITETER TIL MUSIKK?
Det er et kjent fenomen at eldre har lett for å bli sittende og liggende for mye stille. Dette kan gå utover humør, helse og livskvalitet. Fysisk aktivitet stimulerer det viktige blodomløpet, styrker balanse og koordinasjon og frigjør, i likhet med sangaktivitet, det som kalles endorfiner.